Bulldag och bulldeg

Idag är ingen vanlig bulldag, nehej, idag är det Kanelbullens dag, hurra, hurra, hurra! Bästa bullen ju. Eller ja, den delar förstaplatsen med lussebullen, semlan samt kardemummabullen... Ja, som ni hör gillar jag bullar! Jag har haft recept här förut, men har ändrat det lite den senaste tiden, så jag uppdaterar med ett recept igen. 

Degen
50 g jäst
5 dl röd mjölk, rumsvarm, eller lite kallare går också bra. 
1,5 dl socker
en liten gnutta salt
2 msk kardemumma
800-900 gram vetemjöl special
150 gram rumsvarmt smör (jag tar upp smöret kvällen innan jag skall baka, då är det härligt krämigt och rumsvarmt!) 

Fyllningen
200 gram smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
2 msk kanel
2 msk vetemjöl

"Garnering"
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten

Hur man gör:
Smula jästen i en bunke, häll i mjölken, sockret, saltet, kardemumman, nästan allt mjöl och smöret i tärningar. Knåda ordentligt, ca 10 minuter. Sen skall den jäsa till dubbel storlek, tar väl en dryg halvtimme. Medan degen jäser gör man fyllningen och sockerlagen. Fyllningen vispar man bara ihop med elvisp, och sockerlagen kokas upp i en kastrull. 


Baka ut bullarna. Det finns ju en massa olika sätt att baka ut dem på, alla sätt är bra utom de dåliga (vilka nu de är...?) Det här är ett sätt. Efter att fyllningen bretts på, så viker man degen i treslag, dvs att man viker den så att det bildas tre lager. Sen skär man ut enligt bilden, flätar och viker ihop till en bulle. 

Jag har börjat lägga dem i formar de senaste gångerna jag har bakat, fick för mig att de blir lite saftigare då? Efter utbak skall de jäsa igen, halvtimme till timme, innan de penslas med ägg och får pärlsocker över sig.  Gräddas i  ca 7-10 minuter i 225 grader. Ugnar kan vara olika så man får ha lite koll. Direkt efter gräddning penslas de igen, nu med sockerlagen, då behåller de sig saftiga längre! 
Sen, när de har svalnat något, så häller man upp ett glas kall mjölk och njuter en alldeles pinfärsk bulle, för det är man värd! 

Subscribe to receive free email updates: