I helgen som gick fick jag en hel korg med kantareller av pappa.
Ja, då måste man ju göra något mera än "bara" de vanliga mackorna med smörstekta kantareller...som annars är favoriten.😋
Och det blev till att börja med en paj...
Gott var det, bakade frallor till😊, och här kommer receptet!
Kantarellpaj
125 g smör el margarin
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
300 g små kantareller
1 liten knippa gräslök
2,5 dl mjölk
2,5 dl kaffegrädde (jag använde vispgrädde istället)
100 g riven ost
5 ägg
smör
salt
vitpeppar
Ugn 200 grader
Smula mjöl och margarin till en grynig massa. Häll på vattnet och krama ihop till en deg.
Klä en pajform och förgrädda ca 15 min.
Finhacka gräslök, riv ost, skär ev (!) svampen i mindre bitar.
Fräs kantarellerna i smör ca 7-8 min tills de fått fin färg.
Salta och strö på vitpeppar.
Bred ut svamp, gräslök och ost i det förgräddade pajskalet.
Blanda grädde och mjölk. Ljumma försiktigt.
Vispa äggen lätt i en bunke.
Häll över gräddmjölken på äggen och salta ev lite till!
Häll stanningen över pajen och grädda ca 30-35 minuter eller tills den "stannat" och fått fin färg.
Syrenhortensior som blåst av i stormen får ligga i en skål med en liten ljusslinga på...
Mysigt. Men onekligen höstvibbar...🍂🍃
Servera gärna pajen med bröd och så klart en sallad.
God fredag!
💚