Klyftpotatis och haloumi
med tzatziki
ca 4 portioner
Recept från Johanna Toftby
800 g fast potatis
2 msk rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
2 paket haloumi à 150 g
1 zuchini
1-2 askar babytomater
färsk persilja, jag klippte även över färsk gräslök
svartpeppar och flingsalt
lite paprika krydda
olivolja
Ugn 220 grader
Skrubba el skala potatisen
Skär i klyftor
Blanda med rapsolja
Häll på kryddorna
Ugn 20-30 min el tills de börjar få fin färg
Vänd några gånger
Dela haloumi och stek i olivolja på medelvärme så de får fin färg, stek ej för hårt.
Lägg åt sidan
Skär vitlöken i mindre bitar och fräs snabbt i en panna med tomaterna, du delar en del av tomaterna och har en del kvar som hela, och zuchini som du skurit i bitar.
När potatisen börjar bli klar lägger du på haloumi, tomater, zuchini och låter gå i ugnen några minuter.
Klipp över färsk persilja när det är klart!
Servera gärna med tzatziki till!
500 g turkisk youghurt
1 stor gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Riv gurkan på rivjärn och lägg i en sil med lite salt över i ca 20 min
Krama ur vattnet
Pressa vitlöken och blanda med youghurt, salt och olivolja.
Lägg i den rivna gurkan som du kramat ur!
Blanda runt och smaka av med salt och peppar
Ställ kallt till servering
Servera gärna till något gott grillat eller som vegetarisk måltid.
💚💛💙