Zeinas julsallad med rödkål


Kära Annandag.

Här kommer en liten salladsinspiration från mig.

För visst vill man ha något "salladsaktigt" på julbordet?

I år gjorde jag denna rödkålssallad som är Zeina Mourtadas recept från SVT;s Gokväll.


OBS!
Jag gjorde en tredjedel av detta recept nedan!

Det blir mycket av mängden nedan!
Men här kommer alltså original receptet.

Zeinas treckorssallad med rödkål

10 portioner

1,5 kg rödkål
1 st rödlök

Dressing
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl strösocker (sockret ger en god sötma och förlänger hållbarheten på salladen)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk senapsfrön (gula eller bruna)
1 msk salladskrydda
1 msk örtsalt el salt (justera saltmängden efter smak)


Valfri tillsättning vid servering;
250 grönkål
2 st äpplen eller valfria citrusfrukter, tex blodapelsin, grape, apelsin eller satsumas
1 dl grovhackade sötmandlar, pekan eller valnötter


Strimla rödkålen, gärna i matberedare el med mandolin (el rivjärn så klart)
Hacka löken i tunna strimlor.
Lägg kål och lök i en stor bunke.

Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning.
Låt dressingen sjuda på svag värme i 2 minuter.

Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda. Smaka av och krydda ev med mer salt el vinäger.

Täck väl och låt stå i kylskåp några timmar innan servering.
Salladen håller sig fint i kylen upp till tre veckor.


Servera salladen direkt ur burken eller så kan du piffa upp den.

Riv el hacka grönkålsbladen i bitar, filea citrusfrukter el hacka äpplen i tunna klyftor. Lägg grönkålsbladen i en bunke, lägg rödkålssalladen över och blanda allt ordentligt.

Lägg salladen på ett fat och toppa med frukt och nötter.
Servera.





💗💖💗

Subscribe to receive free email updates: