På lillejulafton (ja, det heter så på skånska) har det stökats och städats i stugan. Julköttbullarna är stekta och avsmakade, och julskinkan är griljerad och avsmakad den med. Att få skära skivor av den ljumma skinkan och lägga på en macka med senap är verkligen en av årets kulinariska höjdpunkter.
Sedan bilden här nedanför togs har vi också dukat upp ett rejält gottebord (skånska igen?) på det lilla vita bordet där i bakgrunden. Turerna dit är redan täta...
På matbordet i gröna rummet står julens allra vackraste bukett, med enkvistar, julrosor och vita julstjärnor. Vilken makalös bukett! Inköpt på byns finaste lilla blomsteraffär, förstås. Jag kan faktiskt inte erinra mig om att jag har sett julstjärnor som snittblommor förut, men det fungerar ju verkligen otroligt fint. Min fina nya vas från Kähler passar förträffligt som julvas.
Åtgången på värmeljus och stearinljus är stor om kvällarna i december. Jag skyller på att vi har dragit ner värmen på pannan, men ärlighetens namn hade det nog gått åt lika mycket ändå. Jag tolkar "Nu tändas tusen juleljus" bokstavligt, hihi!