Har köpt en underbar liten bok. Nytt på kakfatet, 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp... Nypris 5,75, nu 25 kr. Nu får man ju ta orden "nytt" och "moderna" med en nypa salt, boken är från 1954. Samma år som huset där jag bor byggdes, lite häftigt att tänka på faktiskt, kanske fanns det någon som fick denna bok i inflyttningspresent det året, vem vet?
Här och var finns små anteckningar, från tidigare bagare. Tror jag det, med nötter i kan det väl bara bli bra och goda kakor! Däremot finns det visst ett chokladmuffinsrecept man skall akta sig för, de blev "fina men smaklösa", tack för tips!
"Varje dag något färskt" är ett charmigt kapitel.
Författarna har rätt bra koll på vad folk äter och har för vanor. På tisdagar äter man tydligen soppa eller fisk i de flesta familjer och torsdagar är soppdag i de svenska hushållen.
Och tydligen gör de flesta husmödrar sitt veckobak på fredagar. Minns faktiskt inte vilken veckodag som min mamma bakade, men nog gjorde hon det en gång i veckan alltid. Alltid så mysigt att komma hem då, hemmet luktade så gott, och så fick man äta så många bullar man ville, jo minsann! Tror jag det att hon fick baka bullar en gång i veckan, med tre barn, som säkert hade med sig kompisar hem också. Samt att hon alltid sparat undan tre små högar med kakdeg, av de sorter hon hade bakat, så att vi barn skulle få smaka! Kanske var det på fredagen ändå? Så det liksom fanns färskt till helgen, smart ju!
Här finns också ett kapitel med landskapsbröd. Gotlandsbullar är jag ju förstås uppväxt med, men att det skall vara mandel i degen har jag aldrig hört! Måste provas!
Fredag igen hörrni! Om man skulle ta och sätta igång med veckobaket?