September och så klart vill man baka en äppelpaj, eller två, eller tre...😉
Jag har mina äppelpajsfavoriter men givetvis måste man även testa lite nya recept och detta jag gjorde igår var ett sådant,
-nytt för mig recept.
Jag tyckte den var riktigt god så därför kommer det så klart här också om ni vill testa samma.
Varsågoda.
Äppelkakspaj
8-10 bitar
Botten;
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor som mortlas
1 liten nypa salt
Fyllning;
2-4 äpplen
Smultopping;
175 g smält smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
rivet skal av en citron
3 dl vetemjöl
Kanel att pudra över.
Ugn 200 grader
Riv mandelmassan och blanda den med smöret.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa med en elvisp.
Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma och lite salt.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord springform, ca 24 cm i diameter.
Skala äpplena och skiva dem tunt.
Stick ner dem i mandelmassesmeten.
Smultopping;
Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl lite i taget. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Smula degen över kakan och pudra över kanel.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Serveras med vaniljsås eller glass.