Färska valnötsfrallor till frukost

Fredag igen, och jag vill tipsa om ett väldigt gott, och väldigt lättbakat bröd! Som kan ätas helt färskt från ugnen ca en halvtimme efter att man klivit upp på morgonen - det ni! Har fått receptet från en av mina systrar, som bakar på längden och tvären i parti och minut ;)  

Hemligheten är att man rör ihop degen kvällen innan, och på morgonen sätter man på ugnen, klickar ut bröden och så skall de gräddas i en kvart! Och medan de gräddas kan  man ju hasa ut i morgonrock efter tidningen, sätta på kaffet och duka fram.


350 g kallt vatten
1 bit jäst, liten som en ärta (!) ca 2-3 gram bara
100 fullkornsdinkelmjöl
1,5 tsk salt
100 g torkade aprikoser, klippta i små bitar
50 g grovt hackade valnötter
350 g vetemjöl special

Väg upp vattnet och rör i den lilla jästbiten. Rör ner resten av ingredienserna med en slev eller slickepott och blanda ordentligt. Sen skall den vila i en bunke övertäckt med plast i 12-14 timmar, i rumstemperatur! 

På morgonen därpå sätter man på ugnen på 250 grader, och placerar en plåt inne i ugnen, så att den blir varm. Forma med hjälp av två skedar degen till ca 8 stycken frallor på ett bakplåtspapper, mjöla gärna lite lätt ovanpå. När ugnen nått rätt temperatur tar man ut plåten och drar över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda sen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Jag har provat att öka på mängden med fullkornsdinkelmjöl och minska på vetemjölet med motsvarande mängd, för att få lite nyttigare bröd, och det funkade bra det med! 

mmm, väldigt gott till helgfrukosten!  
Trevlig helg! 

Subscribe to receive free email updates: