Knäckig och seg äppelpaj med brynt smör
recept från Matplatsen
ca 4-5 äpplen, gärna en saftig syrlig sort
3,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde
1 dl kondenserad mjölk
125 g smör
Ugn; 150 grader varmluft
Smält smöret i en kastrull och låt det bli lite brynt.
Blanda i kondenserad mjölk och grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med smöret.
Skala och skär äpplena i bitar.
Lägg i en ugnssäker form och häll över smeten.
Ställ in i ugnen och grädda ca 30 minuter eller tills den är gyllene på ytan.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Tips.
Den kondenserade mjölken blev det en del över av så jag gjorde en extra smet och lade i frysen när jag ändå höll på.
Känns så tråkigt att slänga en special ingrediens, för den går ju inte direkt att spara när burken är öppnad.
Baka denna i helgen.😋
Kram