I går hade vi kaffekalas för äldsta dottern, som fyller 19 år i morgon, och som vanligt var huvudingrediensen i kakorna choklad, om födelsedagsbarnet själv får bestämma.... Och det får man ju när man fyller år!
Och eftersom hon är så chokladtokig, ville jag prova att göra den är chokladfudgetårtan, som jag fått receptet av en kollega på jobbet. Lite mäktig, men väldigt god! Kanske inte blev jättesnygg i kanterna, så mitt tips är att man snyggar till kanten upptill, innan man häller på chokladkrämen, det tänker jag göra nästa gång i alla fall. Alternativt kan man kanske vända på kakan innan man häller på krämen, så blir den nog skarpare i konturerna... 😏
Kakan
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudgekrämen
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad 70% kakaohalt
75 g rumstemperarat smör
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver, rör sist i det smälta smöret. Grädda i en 24 cm form, 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna. Till fudgen blandas grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på kakan och låt den kallna. Pudra över lite kakao innan servering.