Lucka 8 - Bondböna


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den åttonde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig bondbönan! Det finns många olika sorters bönor och vi testar någon ny då och då. Sorten Arne som vi fick tag på genom odlarföreningen Sesam för ett par år sedan är otroligt god och den ska vi även odla 2017. 

Bondbönor sår man ju traditionellt direkt på friland och inte helt sällan tillsammans med potatis. Det händer att vi gör på det sättet också vissa år även om jag faktiskt helst förkultiverar dem. Vad omständligt kanske du tycker? Ja kanske det, men eftersom jag inte höst eller vårgräver våra odlingsplatser så är det ganska smidigt att ha ett gäng bondbönsplantor redo att stoppas ner i jorden precis efter att jag grejat och gödslat den under våren.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om  min/ Johannes relation till bondbönor. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Johannes växte upp med en mormor som hade ett litet rött hus med vita knutar där hon odlade rosor och eterneller och mängder av andra ettåriga och perenna växter. Hans första smakminnen av hemodlade grönsaker kommer från hennes trädgård; hon hade ett litet grönsaksland där hon ofta odlade bondbönor. När det skulle plockas bönor till ängamatssoppan fick Johannes följa med ut och skörda. Varje gång vi sätter en böna i jorden eller stoppar en i munnen är Johannes mormor med oss.
Bondbönor kan använda kvävet från luften genom att samarbeta med kvävefixerande bakterier vilket gör att du oftast inte behöver gödsla dem. En odlingsklassiker är att samplantera bondbönor och potatis. Då sår eller planterar du bondbönorna mellan potatisraderna med ett avstånd mellan varje böna på 30 cm och ett radavstånd på 50–60 cm.
____________________


Nu för tiden tar vi eget utsäde från bondbönor och odlar därmed bara en sort i respektive odling.
Kika gärna på filmen när vi tar eget frö och bär med dig informationen det till nästa säsong. Att skörda eget frö är att skörda framtidens mat, visst är det vackert!




http://ift.tt/2kuNPuM

Subscribe to receive free email updates: