Sommarsådd - så nu och skörda under sensommar och höst.


Ofta kan man pusta ut en aning när sommaren tillslut är här. Det är ju mest vattning och skadedjursjakt och lite ogräsrens under högsommarmånaderna, eller? Nja för oss som vill ha fler färska grönsaker och inte kan få nog av att fröså nya plantor finns det en hel del att arbeta med under sommarmånaderna.

Vi odlar en serie av olika grönsaker på samma plats under samma odlingssäsong, sk serieodling.  Oftast kan det bli två olika grödor men ibland tre efter varandra på samma odlingsyta. Ibland odlar vi samma gröda på stora områden med målet att kunna skörda allt samtidigt. Efter skörden återstår en stor tom plats att plantera ut en ny gröda. Lika ofta sår vi eller planterar olika grödor lite här och där i landen och när någon gröda är skördad finns då ett litet utrymme för en ny.

För att skynda på, brukar vi så de nya grödorna i krukor eller andra typer av behållare. När platsen i landen är lediga, har vi redan plantor att plantera ut. Det är inte nödvändigt, man kan också så direkt på platsen, men vi tycker att det är smidigast.

Vi brukar sikta på att så ungefär tre veckor innan planerad skörd. Alltså, när vi vet att tex vitlöken ska skördas om tre fyra veckor, så ser vi till att så nytt i god tid, för att ha plantor klara tills dess.


Vad brukar vi så på sommaren?
Vi brukar tänka att växter med kort utvecklingstid fungerar utmärkt att så under sommarmånaderna. Det är tex dill, rucola, sallat, rädisor, dansk körvel, koriander, basilika. Spenat kan fungera bra, men vi brukar vänta tills augusti eftersom den lätt går upp i blom när dygnen är för ljusa.

Det finns också ett antal grödor som växer bra en bit in på hösten som passar bra att så, tex sockerärtor, störbönor, betor, fänkål, persilja, sallatskål, majrova, grönkål, vitkål, rödkål, svartkål, spetskål


Att tänka på vid sommarsådd
Så relativt snabba grödor, nästan alla bladgrönsaker är snabba, många kryddor likaså. Testa grödor du gillar att odla även om jag inte nämnt dem här, odla dina favoriter. Det är bättre och roligare att testa än att inte göra det. Undvik långdragna grönsaker som potatis, vintermorötter och andra rotfrukter så som palsternacka, svartrot och persiljerot. Alla kålplantor passar för sommarsådd, men tänk då på att de kanske inte blir lika stora som de du köper i livsmedelsaffärerna, men vad gör väl de när det är hemodlat? Ett löst vitkålshuvud på 0,5 kg i trädgårdslandet tycker vi är värt mer än ett på 2 kg i grönsaksdisken.

Se till att gödsla precis innan plantering, kålväxter behöver mer näring än kryddor, sallat och rädisor men gödsla hellre lite för mycket än lite för lite.



Vattna gärna ett par liter i planteringshålet om det är förkultiverade växter du planterar ut. Täckodla gärna med det du har runt i kring plantorna så att fukten hålls kvar.

Direktsår du på sommaren kan du behöva vattna mer och oftare än när du sår samma slags gröda på våren. Titta till dina nysådda ytor ofta.

Har du problem med mördarsniglar kan de vara ett stort hot mot sommarsådderna under sommarnätterna och mulna dagar. Mördarsniglar älskar tagetes och om du planterar ut tagetes lite här och där blir det lättare att finna dem vid dessa plantor och eliminera sniglarna där. Googla på mördarsniglar så hittar du mängder av tips på hur du ska bekämpa dem.

Glöm inte bort att det är när man tänjer på gränserna man faktiskt kan lyckas med det man trodde var omöjligt. Unna dig att leka med odlandet. Våga testa nya grödor och nya sätt att odla, det är när vi leker och är kreativa vi kan upptäcka nya sanningar och slå hål på de gamla.

/ Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Dill sår vi ofta i tuvor.

Subscribe to receive free email updates: