Majs - Så odlar vi den steg för steg



Majs är en underbar och ståtlig växt att odla. I det här inlägget får du följa hela vägen från frö till skörd. 

Texten i inlägget är tagen från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Så här detaljerade är instruktionerna för bokens alla 36 grödor. Dessutom innehåller boken mycket annat som tex vilken växtbelysning man använder, hur man bygger jordar, hur man odlar på olika platser tex balkong, friland, pallkragar, inomhus. I boken finns också en odlingspraktika baserad på mina 25 års odlande. Välkommen in i majsens rike  / Johannes 


______________________________

Majs Zea mays

Majs förkultiveras inomhus i slutet av april eller början av maj.Slutplanteras utomhus maj–juni i behållare med botten, pallkrage eller på friland. Denna kalla vår (2017) sår jag faktiskt fröna till och med i juni

Majs är en av världens äldsta odlade grödor. En del samodlar den med störbönor och zucchini eller vintersquash, så som det sägs att vissa indianstammar odlar dem. Zucchinin hindrar ogräs och skuggar marken, medan bönorna gödslar jorden med sina kvävefixerande bakterier. De purpurfärgade störbönorna slingrar sig gärna in i majsen och använder den som stöd – otroligt vackert! Vi gillar söt majs och odlar uteslutande sockermajs.
Majs dricker en hel del vatten under högsommaren. Vi odlade majs på Prästgatans stadsodling i Västerås ett år i en slags odlingslåda som heter Earthbox. Lådan rymmer 60 l jord och har ett vattenmagasin på 10 liter. Vi planterade 16 majsplantor i en låda. Under heta dagar kunde plantorna dricka över 10 liter vatten per dygn. Man märkte tydligt när vattnet var slut, då var lådan så lätt att en vinpust blåste omkull hela majsplanteringen. Vi fick vattna ofta och fixerade odlingslådan i marken.

Förkultivering: 
Slutet av april till början av maj (denna kalla vår 2017 sår jag faktiskt fröna till och med i juni)

Odlingsplatser: I soligt fönster (s 244) Under växtbelysning (s 287)

Du behöver: Frön. Ashworth eller F1-hybriden (första generationen efter en korsning) Earlybird.
Krukor, 7–10 cm Ø, Odlingstråg, Planteringsjord, Miniväxthus alternativt, odlingstråg och plastfilm
Växtbelysning (eventuellt), Värmematta (eventuellt), gödselvatten (eventuellt)  

Sådd: Fyll en kruka med planteringsjord. Lägg 1 majskorn i varje hörn. Tryck ner dem 1–2 cm i jorden. Krafsa över lite jord så att det täcker kornen. Platta inte till jorden.
Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
Ställ krukan i ett odlingstråg eller miniväxthus. Kornen behöver värme för att gro; placera sådden på en värmematta eller fönsterbräda med element under.

Vattning sådd: Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

Placera sådden i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.

Fortsätt att hålla jorden fuktig.

När flera korn börjat gro tar du bort växthusets lock eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla korn kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är resten också på gång.

Omplantering: När plantorna är 10–15 cm.

Tips: Om du har plats- eller tidsbrist kan du låta plantorna stanna i sin kruka, men gödselvattna dem 2–3 ggr i veckan innan slutplantering.

Odlingsplatser: I ett soligt fönster (s 244) Under växtbelysning (s 287)

Du behöver:Krukor, 8–12 cm Ø, Planteringsjord, Odlingstråg, växtbelysning (eventuellt)

Gör så här: Grunda varje ny kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv för att försiktigt pilla upp en planta i taget. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord. Ställ krukorna i ett odlingstråg i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn. Mer om växtbelysning, s 287.

Vattning omplantering:Vattna rejält i odlingstråget och låt plantorna suga i sig så mycket vatten att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. Vattna därefter regelbundet med ljummet vatten i tråget. När allt vatten har sugits upp fyller du på igen. Suger jorden inte i sig vattnet är den mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du börjar vattna igen.

Avhärdning: När plantor har börjat sitt liv inomhus behöver de vänja sig vid solljus och utomhusklimat inför slutplanteringen. Avhärda på något av följande sätt under ca 1 veckas tid innan du slutplanterar:
Ställ plantorna på en sol- och vindskyddad plats utomhus. Avhärda först 2–4 timmar om dagen, soliga och vindstilla dagar. Öka sedan successivt antalet timmar.

Ställ plantorna i ett växthus, pallkrageväxthus, i en drivbänk eller inglasad balkong. Skydda dem mot sol och kyla med fiberduk; i ett växthus kan duken hängas upp i växthuskonstruktionen. Skaffa en frostvakt om växthustemperaturen riskerar att krypa under 10 grader under en längre tid.

Slutplantering

Maj–juni när risken för frost är över och plantorna är 10–30 cm.Odlingsplatser: Utomhus i odlingsbehållare (s 248), Pallkrage (s 252), Friland (s 256)

Du behöver: Plantor Gödsel: pelleterad hönsgödsel, grönsaksgödsel eller brunnengödsel från ko, höns eller häst.
Gödselvatten, fiberduk eller pallkrageväxthus eller drivbänk.Pinnar till täckning med fiberduk.
Organiskt material: kompost,bokashikompost, gräsklipp,ogräsrens eller löv.Ny jord. Om du behöver skapa ny jord för behållare med botten läs s 250 och för pallkragar s 254.


Befintlig jord. Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att rensa bort allt ogräs. Luckra sedan upp jorden med en grep ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel doseras enligt anvisning på respektive förpackning. Ska du istället använda brunnen gödsel tillför du 1,5–3 kg per kvadratmeter.

Tänker du odla i rader bör du ha minst två eftersom det underlättar pollineringen, och ha ett avstånd på 30–40 cm mellan både plantorna och raderna. Odlar du dem i grupper på friland kan 10 plantor per kvadratmeter vara lagom. I en välgödslad dubbel pallkrage kan det fungera med upp till 15 plantor.

Lossa försiktigt plantan från krukan. Har plantorna stått i samma kruka sedan förkultiveringen och gödselvattnats är det antagligen mycket rötter i krukan. Bryt loss varje planta så skonsamt du kan.

Vattning slutplantering: Vattna med strilmunstycke direkt efter slutplanteringen och därefter 2–3 gånger i veckan. Se till att jorden blir genomfuktad, 10–30 liter vatten per kvadratmeter. Om du täcker jorden med gräsklipp, ogräsrens eller löv minskar vattningsbehovet, ogrästillväxten hämmas och näring tillförs jorden.

Täck dina plantor med fiberduk de första 2–3 veckorna. Innan du lägger ut duken behöver du placera pinnar med ett passande mellanrum så att inte fiberduken ligger mot plantorna eller jorden. Förankra duken med tyngder i kanterna. Om du odlar majsen i pallkragar är ett pallkrageväxthus eller drivbänk anpassad för pallkragar ett bra alternativ till fiberduken.

Majs är en näringskrävande växt. Gödselvattna plantorna 1–2 gånger i veckan under säsongen. Mer om gödselvattning, s 273.

Majsplantor utvecklar ofta sido-skott som liknar själva plantan och sitter lång ner på stammen. Ta bort dessa när de är 15–20 cm eftersom de stjäl energi och troligtvis inte kommer att utveckla några kolvar.

Pollinering: Hanblomman sitter längst upp på majsplantan och honblomman som ska bli kolven sitter längre ned på stammen. Det är inte alltid som hanblomman och honblomman blommar samtidigt eller som hanblommans pollen träffar honblomman och detta kan ställa till problem. Varje tråd från honblomman är begynnelsen till ett korn och pollineras den inte kommer det saknas korn på kolven. Låt gärna majsen växa i grupper så att pollen kan yra runt. Du kan knacka på majsplantorna lite lätt då och då så att pollen sprids.

Skörd: När silkestrådarna på toppen av kolven har vissnat är det dags att skörda kolvarna. När du öppnar upp kolven från dess skyddande blad ska majskornen vara gula och om du trycker på ett korn med nageln ska vätskan som tränger ut vara mjölkvit. Om du låter majskolvarna ligga för länge efter att du skördat dem är det risk att kornen utvecklar mer stärkelse och smaken blir lidande. Helst ska kolvarna ner i en gryta med saltat, kokande vatten direkt efter skörd. Ska du frysa majsen pillar du loss kornen från kolven. Koka dem i ett par minuter eller frys dem färska.

Skörda korn 
Unna dig att torka en eller ett par kolvar om du odlar en sort som inte är F1-hybrid. Då har du frön till nästa års odling. Dessa kolvar kan du låta sitta kvar lite längre på plantorna så att de verkligen är mogna när du skördar dem.

Subscribe to receive free email updates: